Francouzská štědrost

4. 3. 2009 21:15
Rubrika: blbosti

Byli jste někdy ve Francii?Já jo :D.NO když jsem psala,že jsem byla v Anglii,jistě si již tehdy mnohý z vás pomyslel,že moc skromná asi nebudu a teď,když se ještě zmíním,že jsem byla dokonce i ve francii... Takže teď si mě asi představujete jako hrozně rozmazlenou holčičku,nó je to dosti možné,ale myslím si,že na tom nejsem úplně nejhůř ;-).Naše škola pořádá každoročně zájezd do Anglie,nejméně dva zájedzy do Francie a pak občas ještě třeba do Maďarska,Německa a tak podobně :-).Ve Francii jsem byla v podstatě za odměnu,že jsme udělali "ekologický" projekt,který prostě spočíval v tom,že jsme na podzim a na jaře zašli do takové celkem pěkné oblasti na kraji Plzně u řeky Berounky :-).A fotili jsme zvířátka ( no ty moc né :D) ale hlavně kytičky a stromečky a takové všemožné živé organismy.Pak jsme každé rostlině napsali informace tak na čtvrt stránky a popsali jsme celkově tuto oblast,pan profesor dokonce zařídil rozbor vody z Berounky.Potom jsme to všechno dávali dohromady a sjednocovali a spolužáci z vyšších ročníků to přeložili do Francie.

No a pak jsme tedy za tento projekt jeli do francouzského města Limoges.Dostali jsme dotaci od Plzeňského magistrátu,takže to nevyšlo ani moc draho.A pak jsme bydleli v rodinách žáků z tamní školy,kteří asi za tři týdny na oplátku přijedou do Plzně.Moje Francouzska bohužel nepřijede :-(,ale já stejně neumim francouzsky :D a ona ani česky ani německy a dokonce ani anglicky,takže domluva rukama a nohama by zde asi byla na místě.:o)

Ale co jsem vám chtěla hlavně povědět!Francouzi jsou hrozně štědrý :-o.Teda aspoň mi přijde,že ta moje rodina si mě docela hýčkala :D a to jsem si s nima teda vážně moc nepokecala. . . :-(. Ale hned na začátku mě překvapilo,že mi přidělili celý pokoj té Francouzsky,co chodí do tý limogeská školy,která se přátelí s tou naší.No ceelej pokoj byl sladěnej do modré barvy.ty jo!!!Asi tři druhy tapet na stěnách,modrej kobereček,modrozelená lampa,modrožlutý závěsy,normální dřevěnej stůl s modrejma šuplíkama,velká modrá postel jak jinak než s modrým povlečením,zelená židle!No já zírala :D.Také hned z při první večeři mi došlo,proč prý Francouzi jedí POMALU.Tohle slovo už s Francouzema nespojujte!:D MOžná je to tím,že já dycky dojídam jako poslední normálně,ale alespoň ta moje rodina jedla stejně rychle jako obyčejný Čech,jenom se u nich jí halda chodů mezi kterejma dosti dlouho klábosej,takže jenom taková večeře vážně vyjde asi na hodinu a půl.Dycky se samozřejmě při jídle čekalo na mě,protože se mě do rozhovoru samozřejmě snažili zapojit :o),no ale milí lidé to jsou.Papají hodně najednou a svačink??né kde by :D to mi tedy moc nevyhovalo...poslední ráno jsem měla už velkou potíž pouze s vypitím hrnečku kakaa.

Ale štědrý hlavně proto,že za mě fakt skoro všechno platili,až mi to bylo vážně trapný :-(.Předposlední den jsme šli nakupovat do takového jendoho obchodního centra.NO to jsem tedy vážně netušila,co všechno si odtamtud odnesu.KOupili mi svetr asi za 14 Eur :-o takovou nádhernou plyšovou ovečku pro miminka :o) a natahovací žábu,která dělá salta,pak mě další den samozřejmě ještě pořádně napěchovali jídlem.Teda,kam se hrabu s kalendářem a krabicí lázeňskejch oplatek,který jsem jim já přivezla :D.

Zobrazeno 876×

Komentáře

Evishka

ahoj Janinko=) příště až pojedeš do Francie, tak mi řekni a já pojedu s tebou;) takovou skvělou rodinu bych chtěla tak znát=D a třeba bych ti tam i trošku pomohla s dorozumíváním;) i když.... ta moje francouzština taky není nejlepší=D

jenikjejenjeden

hele ja jsem mel francouzstinu na gymplu a stejne bych se s nima nedomluvil. ale moc pekny zazitek. ja jsem byl na zakladce v londyne a tak jsem se taky bal, jestli se domluvim. no jenze ten chlap, co jsme u nej bydleli se jmenoval Jan Sobota a mluvil na nás česky a dělal že anglicky nerozumí. takze z komunikace v cizim jazyce nic nebylo.

Janinečka

Ach ano Evičko,když přejdeš na naši školu,tak s tebou moc ráda pojedu :D,ale v porovnání s ostatními účastníky byla ta moje rodina ještě docela lakomá :-O :D.A ten pan Sobota musel bejt určitě milej,já jsem se v anglii nedomluvila ani se slovníkem :D :o).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková